Ώρες επικοινωνίας

Καθημερινά 09:00 - 21:00

Αντιμετώπιση Κοριών

   Οι κοριοί είναι μικρά πεπλατυσμένα αιμομυζητικά άπτερα έντομα, μεγέθους 4-5 χιλ.. Ανήκουν στην
τάξη Hemiptera και οικογένεια Cimicidae. Υπάρχουν πολλά είδη κοριών, τα περισσότερα είναι παράσιτα
πτηνών, μερικά παράσιτα νυχτερίδων και άλλα παράσιτα τρωκτικών.

   Τα δύο που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον  ανθρωπο και τα οποία μοιάζουν στην μορφολογία και βιολογία είναι τα εξής:

Cimex Lectularius L: Το μοναδικό είδος που απαντάται στην Ελλάδα.

Cimex Hemipterus Fabr.: Απαντάται μόνο σε τροπικές περιοχές.

   Οι κοριοί ζουν ομαδικά σε ξηρούς στενούς και προστατευμένους χώρους, όπως κρεβάτια, ραφές και πτυχώσεις στρωμάτων, ραφές και θύσανοι μαξιλαριών και κουρτινών, κάτω από ταπετσαρίες, κάτω από πίνακες, κάτω από χαλιά, σε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, κομοδίνα), σε χαραμάδες, σχισμές και ρωγμές πατωμάτων, κάσες παραθύρων και θυρών, ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες κ.λπ.. Στα μέρη αυτά αφήνουν και τα αυγά τους. Οι κοριοί παραμένουν κρυμμένοι την ημέρα και εξέρχονται μόνο το βράδυ για αναζήτηση τροφής. Η διασπορά τους γίνεται πάντοτε με τη μεταφορά διαφόρων αντικειμένων (όπως έπιπλα, τραπέζια, κρεβάτια, στρώματα, ρούχα κ.λπ.) και ποτέ με τον άνθρωπο. Χώροι με μεγάλο πληθυσμό εντόμων, έχουν μια χαρακτηριστική οσμή ειδικά όταν δεν αερίζονται. Οι κοριοί έχουν την ιδιότητα να αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση και να δημιουργούν χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες, ενδεικτικό της παρουσίας τους σε ένα χώρο.

   Οι κοριοί πλησιάζουν τον άνθρωπο μόνο για να μυζήσουν αίμα και να τραφούν, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία του από το CO2 που εκλύει και μετά επιστρέφουν στις θέσεις που κρύβονται. Συνήθως κατά την διάρκεια της ζωής τους χρειάζονται πέντε γεύματα, συνήθως ένα ανά νυμφικό στάδιο.

   Το θηλυκό γεννά κατά την διάρκεια της ζωής του συνολικά 200-500 αυγά χρώματος λευκοκιτρίνου σε ομάδες των 10-50 αυγών. Η εκκόλαψη των αυγών πραγματοποιείται σε 4-21 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία, 7 ημέρες σε 250C, λιγότερες σε 270C. H μεταμόρφωσή τους είναι ατελής (ανήκουν στα ημιμετάβολα έντομα) και οι νύμφες μοιάζουν με τα τέλεια αλλά είναι μικρότερες σε μέγεθος. Έχουν δεπέντε νυμφικά στάδια. Ο χρόνος εξέλιξης του κοριού (αυγό-νύμφη-ενήλικο) συμπληρώνεται σε 5-10 εβδομάδες. Η διάρκεια των νυμφικών σταδίων είναι συνήθως 5-8 εβδομάδες, η δε διάρκεια ζωής των ενηλίκων ξεπερνά το έτος. Οι κοριοί μπορούν να αντέξουν μεγάλα διαστήματα πείνας (μέχρι και 8 μήνες) που ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται και το φύλλο του εντόμου, επιμηκύνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο τους. Οι κοριοί είναι ευαίσθητοι σε θερμοκρασίες κατώτερες των 150C και ανώτερες των 370C καθώς και σε υψηλή υγρασία. Θερμοκρασίες 44-450C είναι συνήθως θανατηφόρες.

Αντιμετώπιση

   Επειδή οι κοριοί μπορούν να κρύβονται σε ασυνήθιστα και απρόβλεπτα σημεία, πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή πρέπει να προηγείται συστηματική επιθεώρηση με μετακίνηση επίπλων,
κρεβατιών κ.λπ. ανασήκωμα στρωμάτων, χαλιών, μοκετών, κ.λπ..

   Η συστηματική χρήση ειδικών παγίδων ανίχνευσης κοριών (Bed bug detectors), μας βοηθά στην
διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων.
Μετά την διαπίστωση της παρουσίας τους, λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα:

  • Συγκεντρώνουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα, καλύμματα, κουρτίνες, κ.λπ. και αφού τα πλύνουμε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 55οC, σε συνέχεια τα στεγνώνουμε σε θερμοκρασία άνω των 60οC για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών.
  • Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα υψηλής απορροφητικότητας στα καταφύγια των κοριών για να απομακρύνουμε κοριούς και αλλεργιογόνους παράγοντες όπως τα περιττώματά τους.
  • Συλλέγουμε τους κοριούς που βλέπουμε ότι απέμειναν χρησιμοποιώντας κολλώδεις ταινίες.
  • Κλείνουμε με σιλικόνη σχισμές και ρωγμές σε πατώματα, τοίχους, κάσες, κ.λπ. που θεωρούμε καταφύγια κοριών.

   Η Oikomech εφαρμόζει συστηματικό πρόγραμμα απεντόμωσης για την καταπολέμηση των κοριών
ενώ είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για να σας λύσει κάθε απορία και να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές.

Προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε πολύ προσιτές τιμές